Lainurgaga linnapääl

Kõik fotograafiast
Post Reply
MartinV
Site Admin
Posts: 3530
Joined: 02.02.2010 19:23

Lainurgaga linnapääl

Post by MartinV »

Mõtlesin, et teen arutelu elavdamise lootuses eraldi teema, isegi kui pildid seda ei vääri :) Käisin Andruse algatatud fotojalutuskägiul ja temale ka tänud 5D2 laenamise eest, ammu juba oli huvi seda 24L-iga natuke pikemalt proovida. Pilte leiab siit:

Image

Muljed järgmised: 24 on täiskaadri ees ikka üpris lai - väga lähedale peab pildistatavale ronima, kui tahta kaadrit täita ja DOF-iga mängida. Lähemale, kui esimese hooga võõrale inimesele roniks. Selles suhtes oleks täiskaadrile 35 ikkagi traditsioonilisem street/reportaaž toru. Aga eks proovib sama asja cropsensoritega ka veel.

Linna"pimeduses" nägemise võime on sellel kombol päris mõnus, kuigi eriti tagasi ka ei hoidnud, enamus pilte on 1.4 ja ISO 3200. Kui natuke kätt stabiilsemaks harjutada, siis peaks enamasti käest ilusti pildistatud saama, säriajad 1/30 või lühemad, kui vähegi laternapost vms läheduses on. Ja teravustamisega võis ka rahule jääda nendes oludes, keskmine punkt leidis ikka päris kenasti fookust hämaras.

Vinjett on ka sellel kombol täisavaga (ja isegi veel 2.8-ga) päris korralik, ei pidanud seekord midagi juurde keerama, kõik algupärane ja naturaalne :) Tegin valges ka mõned proovipildid miski kaadrit täitva mustvalge tekstilehega, et teravust, vinjetti ja CA-d vaadata, võin näidiseid üles panna, kui huvi on. 1.4 ava polnud päris terav, ei tea, kas ongi nii või oli teravustamise/kaamera liikumise probleem. 1,6 oli juba selge edasminek ja sealt alates oli keskelt kõik väga terav. Nurkades on asi udusem ja CA-sem, aga mitte nii kole, kui kartsin. Täiskaadri ees tundub tünnmoonutus ka päris tajutav mõnel pildil.
MartinV
Site Admin
Posts: 3530
Joined: 02.02.2010 19:23

Re: Lainurgaga linnapääl

Post by MartinV »

Need sobivad kah selle pealkirja alla:

Image

Image

Image

Image Image
Tom
Posts: 2436
Joined: 26.03.2010 01:39

Re: Lainurgaga linnapääl

Post by Tom »

Mul oli sama projekt Tartuga. Täpset aastat ja kaamerat ei mäleta. Puuduvad veel uus kaubamaja ja Tasku
Attachments
kesklinn.jpg
kesklinn.jpg (847.57 KiB) Viewed 5147 times
On parem kui sul on aga ei vaja kui sul on vaja aga ei ole.
MartinV
Site Admin
Posts: 3530
Joined: 02.02.2010 19:23

Re: Lainurgaga linnapääl

Post by MartinV »

Et mingid mõtted ka kirja saaks seoses selle retkega: inimeste puudumine ei vabastanud veel muust mudrust ja üldse sain vähem huvitavaid pilte kui lootsin. Küllap aitaks kompasid eelnevalt välja mõelda ja proovida, eelistades pildistamissuundi, mis ei jää päikesetõusu poole - vähem muret taeva ärapõlemisega. Kompa puhul tundus abiks leading line'ide ärakasutamine, sellest ka piltidel nähtav kiindumus trammirööbastesse ja teekattemärgistusse :)

Rohkem oleks võinud väikest DOF-i kasutada, lootuses natuke unenäolisemat ilmet saada piltidesse (enamasti lasin seekord 2.8 ja väiksema avaga ning vist enam-vähem hüperfokaalselt, kuna tahtsin mingi pildi kindlasti kätte saada). Samuti oleks võinud midagi telemat ka kasutada, nt 85-t või veel pikemat; Pärnu mnt / Liivalaia ristist Tondi poole vaadates paistab pikalt ilusat tühja sirget, mis 24mm laia vaatenurka suht ära kadus.
Post Reply